Spira Ensembles nya dirigent är George Parris

Spira Ensembles nya dirigent är George Parris

Spira Ensemble har valt brittiske George Parris (f. 1993) till ny dirigent och konstnärlig ledare från och med hösten 2019. Parris har verkat som musiker och körledare i flera år och har avlagt kandidat- och magisterexamen i musik vid University of Cambridge och University of Oxford. Till Finland kom han 2017 för att avlägga magisterstudier i kördirigering vid Sibelius-Akademin.

Vid arton års ålder grundade George Parris proffsensemblen The Carice Singers, som snabbt har gjort sig känd i den engelska körvärlden och gett ut fyra skivor. Han har arbetat bland annat med Kroatiens nationella radiokör och ett flertal finländska ensembler, till exempel EMO Ensemble och Somnium Ensemble. Parris är också aktiv som sångare i flera framstående ensembler och har även administrativ erfarenhet av konstproduktion.

– George Parris är en inspirerande, energisk och skicklig dirigent som vi tror att kan utveckla Spira på många sätt, både repertoar- och sångmässigt. Vi ser verkligen fram emot att börja jobba med honom i höst, säger körens ordförande Cecilia Wikman.

– Intresset för den här posten var stort och vi hade många kompetenta sökande. Det är väldigt tacksamma för, fortsätter Cecilia Wikman.

George Parris tar vid som körens nya dirigent i september 2019.

– Jag är otroligt glad över att få bli Spira Ensembles dirigent. Det är frågan om en enastående kör som redan har nått framgång, så jag känner mig lyckligt lottad och full av iver över att få chansen att föra kören framåt, säger George Parris.

Spira Ensemble är en prisbelönt, ambitiös blandad kör som arbetar för vokalmusiken i Finland och Norden och vill representera finländskt körkunnande hemma och utomlands. Koristerna är hängivna sångare med bakgrund i Helsingfors studentkörer och musikinstitut.

Spira Ensembles nuvarande dirigent, Kari Turunen, har varit körens konstnärliga ledare och dirigent sedan kören grundades år 2013. Kari Turunen flyttar till Vancouver, Kanada, i september för att ta över posten som dirigent för proffskören Vancouver Chamber Choir.

George Parris
Kommentarer är stängda.