Esko Kallio ny dirigent för Spira

Esko Kallio ny dirigent för Spira

Spira Ensemble har valt Esko Kallio (f. 1974) till sin nya körledare. Kallio inledde sina musikstudier vid Esbo musikskola (nuvarande Esbo musikskola) Juvenalia Music Institute) och utexaminerades från Sibelius-Akademins kördirigeringsklass med A-examen 2004. Kallio har varit ledare och gästdirigent för flera högklassiga körer sedan början av 2000-talet.

Kallios repertoar sträcker sig från renässansen till nutid och han har uruppfört och spelat in en mängd körmusik av den yngre tonsättargenerationen. Han är också engagerad i undervisning inom kördirigering, utveckling av körinstrumentet samt olika aktiviteter relaterade till körernas klangkultur och ensemblearbete. Kallio arbetar regelbundet med expertuppgifter inom körsång inom det finländska körfältet. Utöver Spira Ensemble dirigerar Esko Kallio för närvarande Candomino och Suomen Laulu.

Esko Kallio tillträder som Spiras konstnärliga ledare i september 2023.

Spira har letat efter en ny dirigent efter att George Parris (UK), som lett kören sedan hösten 2019, bestämt sig för att fokusera sin verksamhet i sitt hemland framöver.


Spira Ensemble on valinnut uudeksi kuoronjohtajakseen Esko Kallion (s. 1974). Kallio aloitti musiikkiopintonsa Espoon musiikkikoulussa (nyk. Musiikkiopisto Juvenalia) ja hän valmistui Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalta suorittaen A-tutkintonsa v. 2004. Kallio on toiminut useiden tasokkaiden kuorojen johtajana ja vierailijana 2000-luvun alusta lähtien.

Kallion johtama ohjelmisto ulottuu renessanssista nykypäivään, ja hän on kantaesittänyt ja nauhoittanut runsaasti nuoremman säveltäjäpolven kuoromusiikkia. Hänelle ovat läheisiä asioita myös kuoronjohdon opetus, kuoroinstrumentin kehittäminen ja kaikenlaiset kuorojen sointikulttuuriin ja ensembletyöskentelyyn liittyvät kysymykset. Kallio toimii säännöllisesti kuorolauluun liittyvissä asiantuntijatehtävissä Suomen kuorokentällä. Tällä hetkellä Esko Kallio johtaa Spira Ensemblen lisäksi Candominoa ja Suomen Laulua.

Esko Kallio aloittaa Spiran taiteellisena johtajana syyskuussa 2023.

Spira on hakenut uutta johtajaa sen jälkeen, kun kuoroa syksystä 2019 lähtien johtanut George Parris (UK) päätti keskittää toimintansa jatkossa kotimaahansa. 

Kommentarer är stängda.