Kören

Kören

Spira Ensemble är en prisbelönt, ambitiös blandad kör som arbetar för vokalmusiken i Finland och Norden. Spira vill vara en progressiv kör i det finländska musikfältet och representerar gärna finländskt körkunnande hemma och utomlands. Koristerna är hängivna sångare med bakgrund i Helsingfors studentkörer och musikinstitut. Kören grundades år 2013.

Kören har hittills hållit flera egna konserter med tyngdpunkt på samtida klassisk körmusik av intressanta kompositörer från Norden, Baltikum och USA. Kören har samarbetat med bland andra Erik Westberg och deltog i körfestivalen Tampereen Sävel i Tammerfors i juni 2015. Spira tilldelades där den högsta utmärkelsen, Grand Prix, och tre guldstämplar under körmönstringen på festivalen. I prismotiveringen fick kören särskilt beröm för sin starka musikaliska tolkning och för sin fina, jämna klang. 

Spira Ensemble tilldelades år 2015 Evert Ekroth-priset av Finlands svenska sång- och musikförbund. Spira Ensemble deltog också i den prestigefyllda Harald Andersén-tävlingen i september 2016 och tilldelades i finalen Yles pris för bästa inhemska kör. År 2019 vann Spira Ensemble delat första pris i klassen för samtida musik och tredje pris i klassen för blandad kör i den högklassiga körfestivalen International Choir Festival Tallinn. Spira Ensemble anlitades  både år 2018 och 2019 som del av storkören i Gustav Mahlers åttonde symfoni och Arnold Schönbergs verk Gurrelieder, som framfördes under Helsingfors festspel.

Spira dirigeras från och med hösten 2023 av Esko Kallio.

.