Dirigenten

Dirigenten


Foto: Markus Manner

Esko Kallio (2023 – )

Esko Kallio (f. 1974) är från hösten 2023 Spiras nya körledare. Kallio inledde sina musikstudier vid Esbo musikskola (nuvarande Esbo musikskola) Juvenalia Music Institute) och utexaminerades från Sibelius-Akademins kördirigeringsklass med A-examen 2004. Kallio har varit ledare och gästdirigent för flera högklassiga körer sedan början av 2000-talet.

Kallios repertoar sträcker sig från renässansen till nutid och han har uruppfört och spelat in en mängd körmusik av den yngre tonsättargenerationen. Han är också engagerad i undervisning inom kördirigering, utveckling av körinstrumentet samt olika aktiviteter relaterade till körernas klangkultur och ensemblearbete. Kallio arbetar regelbundet med expertuppgifter inom körsång inom det finländska körfältet. Utöver Spira Ensemble dirigerar Esko Kallio för närvarande Candomino och Suomen Laulu. Under hösten 2023 arbetar Esko också med Helsingfors kammarkör och Finlands Kantorkör.


GP_litenbild
Foto: Kai Bäckström

George Parris (2019–2023)

George Parris (f. 1993) utbildade sig i musik vid University of Cambridge och University of Oxford, där han också sjöng i universitetens toppkörer. Han utexaminerades från Sibelius-Akademins utbildningsprogram i kördirigering år 2021 och fungerar nu som frilanssångare och -dirigent.

Parris är grundare av och konstnärlig ledare för proffsensemblen The Carice Singers, som snabbt har gjort sig känd i den engelska körvärlden och gett ut fyra skivor. Han har arbetat med ett flertal finländska ensembler, bl.a. EMO Ensemble, HOL, Murtosointu, Kaari-Ensemble och Somnium Ensemble, och är själv aktiv som sångare i Helsingfors kammarkör och proffsensemblen I Dodici. 

Han har även arbetat med Kroatiens nationella radiokör och Coro Casa da Música, Porto, och observerat RIAS Kammerchor och radiokörerna i Danmark, Sverige och Lettland.
 

 

Dirigent Kari Turunen. Foto: Kai Bäckström.
Foto: Kai Bäckström

Kari Turunen (2013–2019)

Kari Turunen (f. 1962) är konstnärlig ledare för den professionella körensemblen Vancouver Chamber Choir. Innan han flyttade till Vancouver år 2019 var han en mångsidig aktör inom det finländska körlivet. Efter avslutat uppdrag som lektor i kördirigering på yrkeshögskolenivå år 2011, har han på heltid fungerat som körledare, sakkunnig, tävlingsdomare och föreläsare förutom i Finland även runtom i Europa och Asien.

Turunen har varit konstnärlig ledare för bl.a. följande framstående finländska körer: Akademiska Damkören Lyran, Akademiska Sångföreningen, Kammarkören Kampin Laulu, Suomen Kanttorikuoro, Spira Ensemble, samt de professionella ensemblerna Ensemble Petraloysio och I Dodici, som specialiserar sig på tidig musik. Han är grundande medlem i vokalensemblen Lumen Valo, som är en drivande kraft inom fältet för finländsk tidig musik, och sjöng själv tenor i ensemblen i 26 år. Han har vunnit otaliga priser med sina körer i både nationella och internationella tävlingar.

Förutom på det konstnärliga fältet har Turunen även varit aktiv inom olika föreningar och som festivalorganisatör. Han är konstnärlig ledare för bl.a. Aurore – Helsingfors årliga renässansmusikfestival samt för den Finlandssvenska sång- och musikfesten 2022. Han var ordförande för Finlands körledarförening i över 20 år och valdes till Årets körledare i Finland år 2008.

Turunen utbildade sig vid Helsingfors universitet och Sibelius-Akademin, varifrån han avlade magisterexamen i musik med kördirigering som huvudämne. Han har därtill avlagt sin doktorsexamen om framförandepraxis av tidig musik vid Konstuniversitetet i Helsingfors.