Johtaja

Johtaja

Spiran johtaja (2019–): George Parris

GP_litenbildKuva: Kai Bäckström.

George Parris (s. 1993) opiskeli musiikkia sekä Cambridgen että Oxfordin yliopistoissa. Opintojen ohella hän lauloi yliopistojen korkeatasoisissa kuoroissa. Helsingissä Parris on opiskellut vuodesta 2017 lähtien, ja saa pian päätökseen kuoronjohdon maisteriopintonsa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Kotimaassaan Parris johtaa perustamaansa The Carice Singers -kuoroa, jonka kanssa hän on tehnyt neljä levytystä ja esiintynyt laajalti Iso-Britannian eri kolkissa. Suomessa Parris on työskennellyt EMO Ensemblen, HOL:n, Murtosoinnun, Kaari-Ensemblen sekä Somnium Ensemblen kanssa. Laulajana häntä kuullaan Helsingin kamarikuoron ja lauluyhtye I Dodicin riveissä. Lisäksi Parris on työskennellyt Kroatian radion ja television kuoron kanssa sekä ollut seuraamassa radion kuoroja Tanskassa, Ruotsissa ja Latviassa.

George Parris toimii syksystä 2019 lähtien Spira Ensemblen taiteellisena johtajana.

Spiran johtaja (2013–2019): Kari Turunen

Dirigent Kari Turunen. Foto: Kai Bäckström.
Kuva: Kai Bäckström.

Kari Turunen (s. 1962) on suorittanut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisterin tutkinnon pääaineenaan kuoronjohto sekä musiikin tohtorin tutkinnon 1500-luvun kirkkomusiikin esittämiskäytännöistä.

Turunen toimii neljän kuoron taiteellisena johtajana: mieskuoro Akademiska Sångföreningenin (2008-) ja kamarikuoro Kampin Laulun (2011-) lisäksi hän johtaa periodimaisesti toimivia Suomen Kanttorikuoroa (2011–) ja Spira Ensemblea (2013–).

Turunen on laulanut suomalaisen vanhan musiikin eturiviin lukeutuvan lauluyhtye Lumen Valon riveissä sen perustamisesta eli vuodesta 1993 lähtien. Hänen perustamansa renessanssimusiikkiin keskittyvä miesyhtye Ensemble Petraloysio piti ensikonserttinsa syksyllä 2011.

Kari Turunen toimi Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman kuoronjohdon lehtorina 2001–2011. Sittemmin hän on toiminut laaja-alaisesti kuorokentällä johtajana, organisaattorina, kirjoittajana ja kouluttajana. Kari Turunen valittiin Vuoden 2008 kuoronjohtajaksi Suomessa.