Johtaja

Johtaja

Spiran johtaja (2019–): George Parris

GP_litenbildKuva: Kai Bäckström.

George Parris (s. 1993) opiskeli musiikkia sekä Cambridgen että Oxfordin yliopistoissa. Opintojen ohella hän lauloi yliopistojen korkeatasoisissa kuoroissa. Helsingissä Parris on opiskellut vuodesta 2017 lähtien, ja hän saa pian päätökseen kuoronjohdon maisteriopintonsa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Kotimaassaan Iso-Britanniassa Parris toimii perustamansa The Carice Singers -ammattikuoron taiteellisena johtajana. Kuoro on tehnyt neljä levytystä ja esiintynyt laajalti ympäri Iso-Britanniaa. Suomessa Parris on työskennellyt mm. EMO Ensemblen, HOL:n, Murtosoinnun, Kaari-Ensemblen sekä Somnium Ensemblen kanssa. Hän laulaa itse Helsingin kamarikuorossa ja ammattiyhtye I Dodicissä. Hän on lisäksi työskennellyt Kroatian radion ja television kuoron kanssa ja ollut seuraamassa RIAS Kammerchorin sekä Tanskan, Ruotsin ja Latvian radiokuorojen työskentelyä.

Parris toimii syksystä 2019 lähtien Spira Ensemblen taiteellisena johtajana.

Spiran johtaja (2013–2019): Kari Turunen

Dirigent Kari Turunen. Foto: Kai Bäckström.
Kuva: Kai Bäckström.

Kari Turunen (s. 1962) on ammattikuoro Vancouver Chamber Choirin taiteellinen johtaja. Ennen muuttoaan Vancouveriin vuonna 2019, hän toimi laaja-alaisesti suomalaisella kuorokentällä. Luovuttuaan ammattikorkeakoulutasoisen kuoronjohdon lehtorin tehtävästään vuonna 2011, hän on täysaikaisesti toiminut kuoronjohtajana, asiantuntijana, kilpailutuomarina ja luennoitsijana niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaa ja Asiaa.

Turunen on toiminut mm. seuraavien, tunnustusta saaneiden, suomalaisten kuorojen taiteellisena johtajana: Akademiska Damkören Lyran, Akademiska Sångföreningen, Kamarikuoro Kampin Laulu, Suomen Kanttorikuoro, Spira Ensemble, sekä vanhan musiikin ammattiyhtyeet Ensemble Petraloysio ja I Dodici. Hän on suomalaisen vanhan musiikin eturiviin lukeutuvan Lumen Valo -lauluyhtyeen perustajajäsen ja lauloi itse 26 vuotta tenoria yhtyeessä. Hänen johtamansa kuorot ovat voittaneet lukuisia palkintoja niin kansallisissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa.

Taiteellisen toiminnan lisäksi Turunen on ollut aktiviinen eri yhdistyksissä ja festivaalijärjestäjänä. Hän on mm. jokavuotisten Aurore – Helsingin Renessanssimusiikkijuhlien sekä Suomenruotsalaisten laulu- ja musiikkijuhlien 2022 taiteellinen johtaja. Hän toimi yli 20 vuotta Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen puheenjohtajana ja hänet valittiin Vuoden 2008 kuoronjohtajaksi Suomessa.

Turunen kouluttautui Helsingin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti musiikin maisterin tutkinnon pääaineenaan kuoronjohto. Tämän lisäksi hän on suorittanut musiikin tohtorin tutkinnon vanhan musiikin esittämiskäytännöistä Helsingin Taideyliopistossa.