Dirigenten

Dirigenten

Spiras dirigent (2019–): George Parris

GP_litenbildFoto: Kai Bäckström.

George Parris (f. 1993) utbildade sig i musik vid University of Cambridge och University of Oxford, där han också sjöng i universitetens toppkörer. Till Finland kom han år 2017 för att avlägga magisterstudier i kördirigering vid Sibelius-Akademin, varifrån han snart blir utexaminerad.

George Parris är grundare och dirigent för proffsensemblen The Carice Singers, som snabbt har gjort sig känd i den engelska körvärlden och gett ut fyra skivor. Han har arbetat med ett flertal finländska ensembler, bland annat EMO Ensemble, HOL, Murtosointu, Kaari-Ensemble och Somnium Ensemble och är själv aktiv som sångare i Helsingfors kammarkör och vokalensemblen I Dodici.

Han har även arbetat med Kroatiens nationella radiokör och observerat RIAS Kammerchor och radiokörerna i Danmark, Sverige och Lettland.

Från och med hösten 2019 är George Parris dirigent och konstnärlig ledare för Spira Ensemble i Helsingfors.

Spiras dirigent (2013–2019): Kari Turunen

Dirigent Kari Turunen. Foto: Kai Bäckström.
Foto: Kai Bäckström.

Kari Turunen (f. 1962) är en uppskattad och inspirerande dirigent som många av oss i Spira Ensemble haft glädjen att samarbeta med i olika sammanhang under de senaste femton åren.

Turunen har avlagt magisterexamen i musik vid Sibelius-Akademin med kördirigering som huvudämne. Han avlade därtill sin doktorsexamen om framförandepraxis av 1500-talets kyrkomusik vid Sibelius-Akademin 2014.

Turunen är konstnärlig ledare för fyra körer: Akademiska Sångföreningen (2008–), kammarkören Kampin Laulu (2011–) samt projektkörerna Suomen Kanttorikuoro (2011–), och Spira Ensemble (2013–).

Som sångare har han sjungit i vokalensemblen Lumen Valo sedan den grundades 1993 och i Ensemble Petraloysio som främst framför renässansmusik. Under åren 2001–2011 var Turunen lektor i kördirigering vid Tampereen ammattikorkeakoulu.

Sedermera har Turunen fungerat som konstnärlig ledare, arrangör, skribent och utbildare. Kari Turunen valdes till Årets konstnärliga ledare i Finland år 2008.